Щирецька громада

Львівська область, Львівський район

150 років від народження Осипа Куриласа

Дата: 09.08.2020 09:06
Кількість переглядів: 624

7 серпня  минуло 150 років від народження Осипа Куриласа – відомого у світі живописця, чудового графіка, ілюстратора, майстра пейзажу, портрета, поштової листівки, іконописця, людини, яка залишила яскравий слід не лише в мистецькій історії міста, а і всієї України та світу. 

Народився 7 липня 1870 року в селі Острові, в передмісті Щирця у багатодітній сім’ї дяка, який був учителем народної школи. Прагнув малювати змалечку , але батько хотів, щоб син унаслідував його професію, тому віддав хлопця до дяківської бурси. Потім, у 1886 році вступив до Львівської школи мистецького живопису, яку закінчив через 4 роки. Юнак мав бажання продовжувати навчання в Академії мистецтв, але для цього потрібні були гроші, які батько спрямовував на виховання решти своїх дітей. Осип підробляв малюванням ікон і портретів для міщан.

Доброволець Легіону Українських Січових Стрільців, співробітник Пресової квартири (1915 — 1919). Створив десятки портретів, жанрових картин і рисунків, які оспівують подвиги Січових Стрільців .

До початку Першої світової війни жив у рідному Щирці.

На початку 1920-х років вів рисунок у художній школі, створеній Олексою Новаківським при допомозі митрополита Андрея Шептицького. У 1935 р. очолив школу. У ті роки малював багато ілюстрацій для газет, часописів і шкільних підручників, картини на релігійну тематику. Новаторством у його полотнах релігійного змісту було використання етнографічного надбання української культури та місцевих пейзажів. Його пензлю належить авторство численних образів та іконостасів. Художник крізь усе своє  життя  зберіг відданість мистецтву, своєму покликанню, Україні.

 Помер 25 червня 1951 року.Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

У Щирці місцем вшанування  митця є Музей Осипа Куриласа, який розпочав свою діяльність наприкінці 2016 р. в приміщенні Опорного закладу Щирецької ЗОШ №2 ім. Героя України Богдана Ільківа, завдяки ініціативі родини Деревацьких. Невтомні краєзнавці, учителі, патріоти Стефанія та Ігор Деревацькі упродовж багатьох років жили думкою про створення музею видатного краянина. Нині Стефанія Деревацька та її дочка, талановита художниця, Богдана Дерквацька радо зустрінуть усіх в музеї та  надзвичайно цікаво розкажуть про життя нашого видатного земляка, детально познайомлять з його роботами. Сподіваємося, ще далеко не одне покоління пізнає історію рідного краю через творчість Осипа Куриласа.                                                    

Начальник відділу культури Марія Ванькович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь